L'Informe de la ITE

L'informe de la Inspecció Tècnica o ITE és el document emès pel tècnic competent encarregat de la inspecció, on es descriu les característiques generals de l'edifici, les possibles deficiències detectades en els seus espais comuns, llur qualificació i els terminis per esmenar-les i , finalment fa una qualificació sobre l'estat general de l'edifici.
L'Informe de la Inspecció Tècnica d'Edificis d'Habitatges o ITE ha de detallar les deficiències detectades en els diversos elements constructius de l'edifici i les ha de qualificar de la següent manera:
- Deficiències Greus: són les que per la seva importància cal esmenar en els terminis indicats en l'informe. En cas que representin un risc per a les persones, cal indicar-ho expressament i detallar les mesures urgents de seguretat a adoptar prèvies a l'execució de les obres.
- Deficiències Lleus: són les que sense ser greus, fan necessàries la realització de treballs de manteniment per evitar el deteriorament de l'Edifici o d'una part.
L'Informe ITE ha de qualificar l'estat general de l'edifici en funció del tipus, la gravetat i la generalització de les deficiències esmentades anteriorment. Aquesta qualificació serà de la següent manera:
- Molt Greu: existència generalitzada de deficiències que afecten greument l'estabilitat de l'edifici.
- Amb Deficiències Greus: existència de deficiències greus que cal esmenar.
- Amb Deficiències Lleus: existència de deficiències produïdes per manca de conservació.
- Sense Deficiències: no s'hi aprecien deficiències.
L'informe ITE s'ha de lliurar a la propietat de l'immoble o a la persona representant de la comunitat de porpietaris.
Un cop esmenades les deficiències la propietat i/o representant de la comunitat de propitaris ha de presentar la sol·licitud d'expedició del Certificat d'Aptitud davant l'Administració, a la qual caldrà adjuntar l'Informe ITE i la Certificació emesa pel tècnic que hagi dirigit les obres d'esmena de les deficiències.
El Certificat d'Aptitud és atorgat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya o bé pels ens locals.