ITE Inspecció Tècnica Edificis

La ITE l'ha de realitzar el propietari d'un edifici d'habitatges que tingui una antiguitat igual o superior a 45 anys. Cada ajuntament regularà les seves especificacions segons  disposicions transitòries de llurs Ordenanes municipals de regulació del Deure de conservació dels edificis.
Com a Tècnics competents, a part de la redacció de l'informe, ens fem càrrec de les tramitacions dels ITE amb els ajuntaments que correspongui en cada cas. Gestionem totes les instàncies que s'han de presentar tant als Ajuntaments com a la Generalitat.
Si es propietari d'un edifici d'habitatges i té una antiguitat superior a 45 anys i es posa en contacte amb nosaltres li farem un pressupost personalitzat  i una gestió integral inclosa en el preu.

Inspeccio Tecnica Edificis ITE

L'ITE serà realitzat per tècnic competent, arquitecte o arquitecte tècnic, que emetrà un dictàmen tècnic el contingut del qual serà determinant per fixar les mesures que cal adoptar en cada cas i en funció de les possibles deficiències estructurals que es constatin en l'edificació.
La propietat ha de designar el tècnic que realitzarà la inspecció mitjantçant una sol·licitud a l'ajuntament, l'entrada a l'ajuntament de l'ITE, en cas de ser necessari, realitzar les actuacions esmentades en l'informe tècnic en els terminis definits i finalment la tramitació per l'obtenció del Certificat d'Aptitud de l'Edifici d'Habitatges.
La tasca de la inspecció és la següent:
- Cal VERIFICAR l'estat de conservació dels edificis en condicions de seguretat, salubritat, ornament públic i habitabilitat dels edificis d'habitatges.
- Cal DEFINIR les mesures de caràcter urgent, necessari o preventiu.
- PROGRAMAR les actuacions de reparació i adequació.
Què pot afectar a la seguretat de les persones?
- Esfondraments parcials o totals de cossos edificats
- Desprendiments i caigudes d'elements no estructurals, en especial de les façanes, dels sostres, dels falsos sostres...
- Mancança o mal estat d'elements de protecció contra caigudes, en especial les baranes.
- Presència de matèries o agents biòtics insalubres, fongs...sempre en ambients amb presència d'humitats
- Riscos d'explosió i/ intoxicacions de gas, normalment degut a ventilacions deficients
- Mancances de protecció dels elements de la instal·lació elèctrica
- Mancança o mal estat d'elements de protecció contra el foc
Quan podem determinar que un edifici és segur?
- Un edifici és segur quan gaudeix de les condicions tècniques que garanteixen la seva solidesa estructural i impedeixen el desplom total o parcial de la construcció o bé el desprendiment d'alguna de les seves parts o elements afegits, susceptibles de causar danys a persones o bens
El procés habitual de la diagnosi:
- Presa de dades general o inicial com la recopilació de la informació documental existent, descripció constructiva de l'edifici, reconeixement del contexte de l'edifici, definició de l'estat actual i de les lesions aparents...
- Presa de dades complementària com la realització de cales, instrumentació de les lesions, proves, assaigs...
- Elaboració i interpretació de les dades com identificació dels tipus de danys aparents, relació dels danys amb la seva localització, avaluació dels resultats de les proves i assaigs, verificacions analítiques, càlculs...
Exemples de danys amb possible incidència sobre les característiques resistents:
- Esquerdes coplanàries als paraments dels murs

- Esquerdes de compressió als paraments dels pilars amb efectes crítics a l'estabilitat


- Esquerdes coplanàries als paraments dels murs per efectes del moviment del terreny

En edificis construïts amb anterioritat als anys 70, amb desperfectes visualment detectables és important definir exactament el sistema constructiu i detectar-ne tots els elements per definir les seves característiques en cas d'actuacions de reparació posteriors. A continuació veiem un exemple d'una tipologia de sostre definida gràcies a la realització puntual de cales


 

Programa d'Inspeccions Tècniques Obligatòries de la Generalitat

S'han de sotmetre a inspecció tècnica obligatòria els edificis plurifamiliars d'habitatges segons llur antiguitat.
Aquells edificis, que segons la normativa urbanística d'aplicació, tinguin la consideració d'unifamiliars no s'han de sotmetre a inspecció tècnica obligatoria.

Els Terminis previstos per demanar a l'administració competent el Certificat d'aptitud, seguint el procediment que preveu el Decret, són els següents:
Antiguitat de l'Edifici                    Termini màxim per passar la Inspecció
Anteriors a 1930                          Fins al 31 de desembre de 2012
Entre 1931 i 1950                        Fins al 31 de desembre de 2013
Entre 1951 i 1960                        Fins al 31 de desembre de 2014
Entre 1961 i 1970                        Fins al 31 de desembre de 2015
A partir de 1971                          Fins al 31 de desembre de l'any en que l'edifici
                                                    assoleixi els 45 anys d'antiguitat

L'Informe de la ITE

L'informe de la Inspecció Tècnica o ITE és el document emès pel tècnic competent encarregat de la inspecció, on es descriu les característiques generals de l'edifici, les possibles deficiències detectades en els seus espais comuns, llur qualificació i els terminis per esmenar-les i , finalment fa una qualificació sobre l'estat general de l'edifici.
L'Informe de la Inspecció Tècnica d'Edificis d'Habitatges o ITE ha de detallar les deficiències detectades en els diversos elements constructius de l'edifici i les ha de qualificar de la següent manera:
- Deficiències Greus: són les que per la seva importància cal esmenar en els terminis indicats en l'informe. En cas que representin un risc per a les persones, cal indicar-ho expressament i detallar les mesures urgents de seguretat a adoptar prèvies a l'execució de les obres.
- Deficiències Lleus: són les que sense ser greus, fan necessàries la realització de treballs de manteniment per evitar el deteriorament de l'Edifici o d'una part.
L'Informe ITE ha de qualificar l'estat general de l'edifici en funció del tipus, la gravetat i la generalització de les deficiències esmentades anteriorment. Aquesta qualificació serà de la següent manera:
- Molt Greu: existència generalitzada de deficiències que afecten greument l'estabilitat de l'edifici.
- Amb Deficiències Greus: existència de deficiències greus que cal esmenar.
- Amb Deficiències Lleus: existència de deficiències produïdes per manca de conservació.
- Sense Deficiències: no s'hi aprecien deficiències.
L'informe ITE s'ha de lliurar a la propietat de l'immoble o a la persona representant de la comunitat de porpietaris.
Un cop esmenades les deficiències la propietat i/o representant de la comunitat de propitaris ha de presentar la sol·licitud d'expedició del Certificat d'Aptitud davant l'Administració, a la qual caldrà adjuntar l'Informe ITE i la Certificació emesa pel tècnic que hagi dirigit les obres d'esmena de les deficiències.
El Certificat d'Aptitud és atorgat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya o bé pels ens locals.

Persones i entitats subjectes al deure de realitzar la ITE

La obligació de realitzar la Inspecció Tècnica d'Edificis d'Habitatges correspón als propietaris dels habitatges, ja siguin, persones físiques o jurídiques. En el cas d'edificis sotmesos al règim de propietat horitzontal, aquesta obligació es compleix mitjantçant els òrgans de la Comunitat de Propietaris.
Els propietaris i les persones ocupants han de facilitar l'accés als habitatges i a les altres entitats comunitaries en el moment de la inspecció.
El Cost Econòmic derivat de la Inspecció Tècnica Obligatòria és a càrrec de les persones obligades a la realització de la Inspecció.
La realització de la Inspecció Tècnica d'Edificis d'Habitatges o ITE es porta a terme mitjantçant la Designació d'un tècnic competent segons la llei per part dels propietaris i/o entitats obligades. 
Els Tècnics competents en matèria aquesta matèria són els Arquitectes i Arquitectes Tecnics.

Objectiu de la Inspecció Tècnica d'Edificis d'Habitatges

L'Objectiu principal de la Inspecció Tècnica d'Edificis d'Habitatges és millorar les condicions de conservació del parc d'habitatges existents i les condicions de seguretat de les persones, tant la seguretat de les persones que habiten els edificis com la del trànsit peatonal pels carrers dels pobles i/o ciutats. Així s'estableix un sistema de control periòdic per portar a la pràctica el deure genèric, ja existent, que tenen i han tingut antigament tots els propietàris de conservar i rehabilitar els immobles de manera que sempre estiguin en condicions d'ús efectiu i adequat segons allò que preveu la Llei del Dret a l'Habitatge.

Normativa Vigent

La Llei 18/2007 de 28 de desembre, del Dret de l'Habitatge, configura el marc normatiu pel qual s'ha de regir aquesta matèria i, especialment, el foment de la conservació i rehabilitació dels habitatges i el control periòdic de l'estat dels edificis d'habitatges com una mesura imprescindible per impedir la degradació del parc immobiliari.
La Inspecció Tècnica d'Edificis d'Habitatges es regula, a Catalunya, pel Decret 187/2010 de 23 de novembre.
Aquest Decret s'estructura en tres capítols, el primer dels quals conté la definició dels objectius de la norma i el seu àmbit d'aplicació, i estableix els supòsits d'obligatorietat determinats per la inclusió dels edificis en el programa d'inspeccions de la Generalitat o en els de les ordenances locals o quan llurs propietaris sol·licitin ajuts públics per la Rehabilitació.
El capítol segon estableix la definició , el contingut i el procediment de tramitació de l'informe tècnic resultant de la inspecció de l'edifici d'habitatges.
El capítol tercer regula la definició, el contingut i el procediment del certificat d'aptitud dels edificis d'habitatges, que és una resolució administrativa emesa segons el contingut de l'informe de la inspecció tècnica i de la qualificació sobre l'estat general de l'edifici que s'hi faci.